Vinicola de Nulles

Adernats, vins i caves

UNA HISTORIA
QUE INSPIRA

La Vinícola de Nulles, amb la Catedral del Vi d’emblema, és la història de l’esforç d’un poble per tirar endavant un somni. Un anhel d’esperança que resulta gairebé impossible després de la gran desolació que causa la plaga de la fil·loxera.

Són principis de 1900, i després de centenars d’anys amb plantacions i elaboracions vinícoles familiars, els habitants de Nulles decideixen unir els seus recursos i coneixements per crear el sindicat de Sant Isidre i aixecar el celler del poble, la Catedral del Vi de Nulles. Aquesta unió, es materialitza el 1917, essent la collita del 1920 la primera en omplir els nous dipòsits del celler modernista.

Aquest edifici emblemàtic, obra de Cèsar Martinell, un dels màxims exponents del moviment modernista, no destaca només per la seva bellesa, sinó per reunir totes les qualitats necessàries per a l’elaboració de vi.

El seu arquitecta, conscient de la seva importància, destaca tres grans pilars que defineixen el seu llenguatge arquitectònic: la funcionalitat, el gust per la tradició constructiva rural i la utilització de solucions estructurals de gran projecció. D’aquí la utilització de materials autòctons com la calç i l’argila que poblen les vinyes per aixecar l’edifici, aconseguint així que es mimetitzi i s’integri a l’entorn rural. L’element més característic n’és l’arc parabòlic que ens proporciona un espai ampli i funcional però també d’una gran bellesa estètica. Martinell busca l’equilibri, o com ell deia: “les formes equilibrades són les que exhibeixen bellesa en si mateixes”.

Els arcs parabòlics assoleixen la seva plena bellesa amb la llum, element molt important que l’arquitecta va aconseguir que influís de manera favorable en la elaboració. L’edifici fa la funció de paraigües tèrmic que combinat amb les tines d’obra aporten al vi l’estabilitat necessària.

La vinya és la base del nostre ofici. Tenir passió i estimar la terra són l’essència de la feina ben feta. A Nulles tenim clar que només amb el millor raïm obtindrem els millors vins, per això la feina de l’enòleg comença al camp al costat dels pagesos, els propis socis del celler que aporten l’experiència de moltes generacions. Conèixer el sòl i el clima que ens caracteritza fa possible obtenir vins únics, vins que són l’expressió d’un territori.

A Nulles ens trobem en un clima càlid, temperat i típicament mediterrani. Situat a només 12 km del mar, es combina una excel·lent maduració deguda a una gran quantitat d’hores de sol, amb una bona acidesa atorgada per la marinada que es traduirà amb un vins amb una sensació molt refrescant.

Des de l’inici del celler, treballem principalment les varietats blanques autòctones de la zona, el Macabeu, el Xarel·lo i el Moscatell, que ens donen uns resultats excel·lents. Però també, des de fa un trienni, treballem altres varietats amb gran encert, com són la Parellada i el Chardonnay en blancs, i l’Ull de LLebre i el Merlot en negres.

Les arrels, que s’alimenten d’una terra d’argila i calç molt rica però banyada per poques pluges, donen unes produccions de raïm més baixes però molt concentrades, fet que ens aportarà la intensitat distintiva dels nostres vins.

ART
PER
OFICI

L'IMPULS D'UN POBLE

Per sort, els nostre avis estimaven la terra, i a dia d’avui, recollim els fruits d’aquella generació. La major part de les 400 hectàrees pròpies de vinya, repartides entre els gairebé 100 socis de la Vinícola, encara estan plantades en vas, fet que propícia poder-ne extreure la millor qualitat, més quan parlem de vinyes velles de més de 80 anys.

Tots aquests factors van fer possible l’inici de l’embotellat a Nulles, el 1987 neix Adernats, la marca que portarà el reconeixement a Nulles i a les generacions de viticultors que ho han fet possible. Adernats, nom que prové del conjunt de terres més proper al celler, es manté 25 anys després com la marca de vins i caves referència a Tarragona amb més de 17 productes embotellats.